samedi 12 mai 2007

La democratització de la cultura amb Copyleft

Qui mai ha copiat un CD, qui mai s'ha baixat una cançó del seu grup preferit pel Internet, qui mai ha reproduït una fotografia... ara, el Copyleft facilita la reproducció legal i el consum de la cultura a tota la societat, exceptuant que sigui amb fins comercials. Aquesta possibiltat facilitarà la democratització de la cultura per internet.



El Copyleft o també dit esquerre de copia és un grup de drets aplicats a una diversitat de treballs tals com a programes informàtics, art, cultura i ciència, és a dir pràcticament gairebé qualsevol tipus de producció creativa. Principalment, servirà per Internet es pugui treballar i gaudir d'uns productes culturals legals. Des del meu punt de vista crec que serà una mesura coherent per legal·litatzar la realitat d'aquest mitjà a la bast de milions de persones al món.





Aquesta opció, segons els seus partidaris que la proposen , és clarament, una alternativa a les restriccions de drets d'autor, que sovint han causat tan conflicte. El que es preten fer és la redistribuir de còpies d'una obra determinada fugint de les normes plantejades en els drets d'autor o propietat intel·lectual. Es pretén garantir així una major llibertat, cada persona receptora d'una còpia o una versió derivada d'un feina pugui, al seu entorn, usar, modificar i redistribuir tant el propi treball com les versions derivades del mateix. Així, i en un context no legal i familiar, pot considerar-se com oposat al copyright o drets d'autor tradicionals.



Aquest símbol, la C invertida, és la imatge que s'associa aquesta alternernativa a als drets d'autor, que a vegades han restringit la difusió planera d'obres de creació i sobretot ha facilitat a tota la comunitat...


...la democratització de la CULTURA.

Aucun commentaire: